Тақырыбы: «Ас тағамдар»

Бағыты :Кәсіби шығармашылық тәрбиесі..

Тақырыбы:  «Ас тағамдар»

Мақсаты:Ас тағамда бірінші наннан басталатынын түсіндіру. Нан дастарханға қалай келетінін, оған көптеген  адамдардың еңбек сіңіретінін түсіндіру, еңбек адамдарын сыйлай білуге, қасиетті тағамымыз нанды қастерлеуге тәрбиелеу.

 

Түзету мақсаты: Балалардың сабақ барысында дыбыстарын қадағалап, сөздерінің дұрыс айтылуын бақылап түзету.

Барысы: Ұйымдастыру.
Біздің күнделікті дастарханымыздағы жейтін нанымыздың дастарханға қандай еңбекпен келетіндігімен танысамыз.  Нан көп еңбек ету арқылы, көп тер төгу арқылы келеді. Нанды бір күн жемей шыдап отыру қиын. Нансыз өмір жоқ деуге болады. Нан- болса ән болады.

 Қазақта «ас атасы −- нан» деген сөз бар, яғни астың, дәмнің үлкені − нан. бала ақ пен қараны ажыратып танымай тұрып — ақ оған оң қолына нан ұстауды, нанды баспауды, тастамауды үйретеді. нан қасиетты. адам кез келген тамақты екі күн жесе, ол қанша нәрлі болғанымен сол тамақтан жалығады, ал бірақ адам баласы өмір бойы наннан шықпайды, наннан зерікпеиді, жалықпайды. дастарқаныңыздың үстінде күнде нан тұрмаса, көңіліңіз де, дастарқаныңыз да орта, берекеңіз кетіп, дүние ойсырап тұрған секілді басқа тамақ көзіңізге көрінбеиді. нанның қасиеттылыгының өзі осыдан — ақ көрінеді. ұнның құрамындағы адамның бойына нәр беретін, қуат беретін ағзаға қажеттының бәрі бар. өзге халықты қайдам, қазақтың нансыз күні жоқ деуге болады. қазақта «қатықсыз қара су ішіп, қара нан жесек те, амандық болсын» деген де сөз бар ғой. «нанды жерге тастама», «нанның үстіне зат қойма», «нанды төңкерме», «нанды бір қолмен үзбе» деген сөздің барлығы − нанның қасиетыне орай айтылған тиымдар. тіпті, адам ашыққан кезде қолы жетпеитін биікте тұрған нанды құранның үстіне шығып алуға болады екен, бірақ нанның өзін ешқашан баспаған. нанның қасиетты құраннан да жоғары бағаланатынын осыдан — ақ білуге болады.

Сабақты қорытындылау:

«Нан-байлық, нан-береке» деп халқымыз бекер айтпаған. Міне, көрдіңдерме? Қаншама адам еңбек етеді екен. Сондықтан дастарханға зор еңбекпен келген  тағамдарды  қастерлеуіміз керек.