Тағам дайындау технологиясы
Технология 7 сынып, аптасына – 1 сағат, оқу жылына — 34 сағат
№ | Сабақ № | Сабақ тақырыбы | Сағат | Мерзімі | Ескерту |
I | Тағам дайындау технологиясы | 4 | |||
1 | 1 | Қазақстан халықтарының дәстүрлі тағамдары. | 1 | ||
2 | 2 | Балықты алғашқы өндеу. Жаңа ауланған және тұздалған балықты бөлшектеу. Балықты жылу тәсілмен өндеу. Пәнге кіріспе. | 1 | ||
3 | 3 | Балықты еріту жіне бөлу, тұзды балықты бөлу, күріш және көкөніс қосылып, қуырылған теңіз балығы. | 1 | ||
4 | 4 | Өрік қосылған құймақ, балық фаршы қосылған құймақ, қаймақ немесе тосаппен құймақ. Бұрынғы оқыған материалды қайталау | 1 | ||
II | Мата түрлерімен танысу. Киімді күту | 2 | |||
5 | 1 | Химиялық талшықтар, олардың қасиеттері, химиялық талшықтарды өндіру технологиясы. | 1 | ||
6 | 2 | Химиялық талшықтардан жасалған бұйымдарға күтім жасау белгілерін үйрену, бұйымдарды жуу үшін кір жуатын ұнтақты таңдау. Экономика үкімет рөлі. Экономикаға мемлекеттің араласпауы мүмкін бе? | 1 | ||
III | Тігін машинасымен жұмыс жасау | 2 | |||
7 | 1 | Машина тігістерінің түрлері: біріктіру, шет, әрлеу тігістері. | 1 | ||
8 | 2 | Жөрмеу тігісін, қиғаш жиекпен шеттіктеу тігісін, қосарлы тігісті орындау. Қоғамдық тауарлар мен қызмет көрсетулер | 1 | ||
IV | Киімді жобалау және дайындау | 12 | |||
9 | 1 | Иық бұйымдарын конструкциялау және модельдеу (түнгі жейде, камзол). | 1 | ||
10 | 2 | Камзол, түнгі жейде конструкциясын есептеу үшін қажетті формулалар. Қоршаған ортаны қорғау | 1 | ||
11 | 3 | Түнгі жейде негізінде иық бұйымының пішімін дайындау. | 1 | ||
12 | 4 | Бұйым әзірлеуге кететін мата мөлшерін есептеу, пішім жайылмасын матаға орналастыру, бұйымды пішу Салықтар мен халықты әлеуметтік қорғау. Инфляциямен күрес. Жұмысыздықпен күрес. | 1 | ||
13 | 5 | Бұйымды өлшемге дайындау, өлшеу жұмысын жүргізу, ақауларды жөндеу. | 1 | ||
14 | 6 | Түнгі жейде тігу реттілігі технологиясы. Халықаралық сауданың пайда болуының себептері. | 1 | топсеруен | |
15 | 7 | Мойын ойындысын пішімдік әдіппен өндеу | 1 | ||
16 | 8 | Мойын ойындысын пішімдік әдіппен өндеу Сауда тарихы. Абсолюттік және салыстырсалы басымдылық. | 1 | ||
17 | 9 | Жең қиындысын өндеу | 1 | ||
18 | 10 | Жең қиындысын өндеу Экспорт және импорт | 1 | ||
19 | 11 | Жейде бөлшектерін қосарлы тігіспен біріктіру | 1 | ||
20 | 12 | Бұйым етегін өндеу Сауда еркіндігі және халықаралық сауда. | 1 | ||
V | Тұрғын үй интерьері | 2 | |||
21 | 1 | Пәтер ішкөрінісіндегібөлме өсімдіктері, бөлме гүлдерінің орналасуы, бөлме өсімдіктерінің түрлері, көбеюі және күтім | 1 | ||
22 | 2 | Табиғи материалдардан жасалған бұйымдар Халықаралық саудаға ақшалар қатысады? | 1 | ||
VI | Қолөнер | 6 | |||
23 | 1 | Қолөнер тарихынан қысқаша мәлеметтер, ілгек бізбен тоқуға арналған материалдар мен құралдар, ілгек біздерді таңдау | 1 | ||
24 | 2 | Тоқу тәсілдері, қолды дұрыс ұстау. Шалудың негізгі түрлері Ұлттық валюта | 1 | ||
25 | 3 | Жіп және ілмек жіптің санын анықтау, шартты белгілерді үйрену | 1 | ||
26 | 4 | Шеңберлеп тоқу, селдір тоқыма, түрлі ілмекті орындау технологиясы Мемлекеттік бюджет. Мемлекеттік борыш. | 1 | ||
27 | 5 | Ілмекті бізбен іліп алу (шалмасыз бағанша, бір шалмалы бағанша, екі және көбірек шалмалы бағанша, жартылай бағанша) | 1 | ||
28 | 6 | Бір шалмалы бағанша техникасымен тоқу, төсеніш «Шаршы», «Шеңбер» Мемлекеттік төлем балансы. | 1 | ||
VII | Жоба | 6 | |||
29 | 1 | Жоба тақырыбын таңдау, экономикалық және экологиялық талаптарды ескере отырып жобаны орындау идеясын жасау | 1 | ||
30 | 2 | «Өз қолыңмен жасалған сыйлық, кепкен гүлдерден дайындалған пайдалы заттар Экономикалық өсу және әлемдік экономика | 1 | ||
31 | 3 | Қобдиша – құрақты әшекей. Құрақтардан жасалған бұйымдар | 1 | ||
32 | 4 | Қобдиша – құрақты әшекей. Құрақтардан жасалған бұйымдар Әлемдік экономика туралы | 1 | ||
33 | 5 | Бисермен әшекейленген жұмыртқа (панно, шырша ойыншықтары) | 1 | ||
34 | 6 | Жобаны қорғау Қорытынды сабақ. Қайталау. | 1 | ||
Барлығы | 34 |
7 сыныптың соңында оқушылар
1) азық – түліктерді өңдеудің температуралық режімі мен тағамды өңдейдің ұзақтығын сақтаудың санитарлық маңызын;
2) ыстық тағамдармен жұмыс істеу ережелерін;
3) балық пен қамырдан тағамдар әзірлеу технологиясын, олардың адамның тамақтануындағы маңызын, сақтау мерзімдерін;
4) түскі асқа дастарқанды жабдықтау ережесін;
5) химиялық талшықтар (негізгі және бейматалар) өндірісінің ерекшеліктерін;
6) өндіріс жағдайында жіп алу жолдарын;
7) химиялық талшықтардың (жасанды және синтетикалық) қасиеттерін;
8) химиялық талшықтардан тігілген киідерді күту ерекшеліктерін;
9) маталардың түрлерін, олардың қолданылуын;
10) аралыққа және жылылыққа салынатын материалдарың айырмашылығын;
11) химиялық талшықтардан жасалған бұйымдарды күту бойынша белгілерді, кір жуужың және ылғалды-жылумен өңдеу режимдерін;
12) тігін машинасының құрылғыларын;
13) машина тігістердін, оның түрлерін (біріктіру, шет тігісі, әрлеу);
15) жеңіл ақауларды жою тәсілдерін;
16) жұмыс орнындағы жабдықтарға қойылатын талаптарды;
17) иық бұйымдарының сызбасын құру үшін өлшем алу ережесін және олардың шартты белгілерін жазуды;
18) өз өлшемдері бойынша дайын пішімді өзгерту тәсілдерін;
19) бұйым дайындау кезінде қолданылатын маталар мен әшекейлерді;
20) бұйымды өңдеудің технологиялық реттілігін;
21) дайын бұйымның сапасына қойылатын талаптарды;
22) адам өмірінде пәтер интерьердегі бөлме өсімдіктерінің маңызын;
23) пәтерде бөлме өсімдіктерін тиімді орналастыру тәсілдерін;
24) гүл шоғын құрастыруға қойылатын эстетикалық талаптарды;
25) қолөнер тарихын;
26) ілгек бізбен тоқуға арналған материалдар мен құралдарды;
27) ілгек бізбен жұмыс істеу тәсілдерін;
28) тоқу кезінде қолды дұрыс ұстауды;
29) түрлі іліп тоқу (шалу) технологиясын;
30) жайманы шеңберлеп тоқуды;
31) өрнек раппортын және оны жазуды;
32) ілген бізбен тоқудың шартты белгілерін;
33) жобаның мақсаты мен міндеттерін;
34) жобаны жоспарлау және жүзеге асыруды;
35) бұйым дайындау технологиясын;
36) өздік құнын;
37) білімдері мен іскерлігіне өзіндік баға беруді
Білу/түсіну тиіс.
1) балықтың сапалылығын анықтауды;
2) консервілердің жарамдылық мерзімдерін анықтауды;
3) ас үй жабдықтары, құралдар және құрылгылармен жұмыс істеуді;
4) балықтан тағамдар әзірлеуді;
5) ұн өнімдерін пісіруді;
6) химиялық талшықтардан жасалған маталарды тануды;
7) табиғи және химиялық талшықтардан жасалған маталардың салыстырмалы талдауды;
8) табиғи және химиялық талшықтардан жасалған маталдың қасиеттерін анықтауды;
9) жасанды және синтетикалық маталардың қасиеттерін анықтауды;
10) бұйымның қасиеттерін біле отырып, бұйым дайындау кезінде материалды дұрыс пайдалануды;
11) бұйымдарды жуу үшін үнтақтарды таңдауды;
12) жіптің тартылуын және тігс жиілігін реттеуді;
13) тігін машинасының кері жүрісімен тігісті бекітуді;
14) тігін машинаысн тазалау және майлауды;
15)тігін машинаның инесің материалдардың қалыңдығына сәйкес дұрыс таңдау және оны орнатуды;
16) жөрмелген және шеттіктеу тігістерін орындауды;
17) киімді жобалауды, конструкциялауды және модельдеуді;
18) өлшем алуды және жазуды;
19) пішім және матаны пішуге дайындауды;
20) мата жайылмасына пішімді тиімді орналастыруды;
21) бұйым өлшемін алуға жайындау, өлшемін жүргізуді;
22) ақауды анықтауды және түзетуді;
23) жапсырманы жапсыруды;
24) мата жиегі мен түймелікті торлауды;
25) жекелеген шет тігістерін орындауды;
26) пәтердің ішкі көрінісіне арналған бөлме есімдіктерін таңдауды;
27) гүлдерден композиция құрауды;
28) өсімдіктер күтімін;
29) гүлдерге жарық түсуін ескере отырып талаптарға сәйкес олардың пәтерге орналасуын анықтауды;
30) ілгек бізбен дұрыс жұмыс істеуді;
31) түрлі іліп (шалу) тоқуды;
32) бұйымдарға арналған жайма тоқуды;
33) шеңберлеп тоқуды;
34) тоқу кезінде сызбаны пайдалануды;
35) сән журналымен жұмыс жасауды;
36) масштабы немесе нақты өлшемде жеңіл бұйымдарды тоқұды;
37) бұйым тоқуға арналған жіптер мен ілгек бізді таңдауды;
38) бұйымның үлгісін әзірлеуді;
39) жобаның тақырыбын таңдау критерийлерңн анықтауды;
40) негізгі және қосымша ақпараттарды дұрыс таңдау мен қолдануды;
41) жұмысты жоспарлау мен бұйымды дайындауды;
42) бұйымға кететеін шығындарды анықтауды;
43) кіріс түсіру мақсатымен дайындалған бұйымды өткізуді;
44) экологиялық жағдайды ескере отырып, бұйымның сапасын бағалауды;
45) кемшіліктерде талдауды және қиыншылықты анықтауды;
46) жобаны қорғау барасында өз көзқарасын білдіруді меңгеруі тиіс