Ас қорыту мүшелері және олардың қызметі
Тақырыбы: Ас қорыту мүшелері және олардың қызметі
Мақсаты: 1. Оқушыларға ас қорту мүшелері, олардың қызметі, тамақтану гигиенасы туралы түсінік беру; білімін , тілін дамыту; тазалыққа тәрбиелеу.
Сабақ типі: Аралас сабақ.
Әдісі: Түсіндіру, сұрақ-жауап, әңгімелеу.
Көрнекілігі:Таблица, үлестірмелер.
Барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі: Амандасу,түгендеу,оқушылардың зейінін, назарын жаттығулар орындау арқылы сабаққа аудару.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру кезеңі: 1. «Тыныс алу мүшелері» оқыту
а) Өкпе және оның қызметі. б)Тыныс алу және тыныс шығару қозғалыстары және ауа жолдары. 2. Мазмұнын айтқызу
ІІІ. Білімді тексеру кезеңі: 1.Мәтін бойынша сұрақтарға жауап алу. 2.Үй тапсырмасын қорытындылау.
- Мақсатын қою кезеңі:Тақырыбын, мақсатын хабарлау.Ас қорту мүшелері және олардың қызметі.
- Жаңа материалды түсіндіру кезеңі: 1. Ас қорыту жолы және астың қорытылып сіңуі
Жұтқыншақ
Ас қорыту мүшелері |
Өңеш Қарын Ішек Бауыр
Жұтылған ас жұтқыншақтан өңешке өтеді,одан әрі қарынға барады.Қарынға түскен ас асқазан сөлі арқылы қорытылып,жіңішке ішекке өтеді.
Қорытылмаған ас тік ішек арқылы сыртқа шығады.
2.Тамақтану гигиенасы.
- Сергіту сәті
- Жаңа материалды меңгергенін тексеру кезеңі:
- Оқушыларға оқыту: Іштей, дауыстап тізбектей. 2. Сұрақтарға жауап алу
-Ас қорту мүшелерін ата. -Әр мүшенің қызметін әңгімеле. -Тісті не үшін, қалай күтеді? -Отбасында тамақтану ережесін қалай сақтайсыңдар?
VII. Бекіту кезеңі: Қорытындылау
VIII. Үйге тапсырма беру кезеңі: 30-32 бет оқу. Бағалау.