Ұлттық тағамдар.
Тақырыбы: Ұлттық тағамдар.
Сабақтың мақсаты: Ұлттық тағамдар туралы білу. Лексикалық тақырып бойынша оқушылардың білімдерін қалыптастыру, сөйлесім әрекетін жетілдіру.
Сабақтың міндеті: 1. Оқушыларға қазақ халқының ұлттық тағамдары туралы түсінік беру.
- Оқушылардың ой-өрістерін дамыту, сауатты жаза білуге, сөздік қорын молайту, өз ойын ашық айтып еркін сөйлеуге, ізденімпаздыққа баулау.
- Оқушыларды ұлттық тағамдарды білуге, құрметтеуге тәрбиелеу.
Сабақтың түрі: жаңа сабақ.
Сабақтың әдіс-тәсілдері: сұрақ-жауап, мәтін оқу, диалог құру.
Сабақтың көрнекілігі: ұлттық тағамдарды интерактивтік тақтадан көрсету.
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру
Оқушыларды түгендеу.
ІІ. Үйге берілген тапсырманы тексеру.
ІІІ. Өткен сабақты қайталау.
- Тамақтану мәдениеті дегеніміз не?
- Қалай тамақтану керек?
ІV. Жаңа сабақ өту. І.Кіріспе сөз.
Қазақ халқының ұлттық тағамдару көп. Әсіресе еттен жасалатын тамақтың түрлері: қуырдақ, қазақша ет, шұжық, қарта, қазы. Сүттен жасалатын тамақтар: шұбат, қымыз, құрт, ірімшік, қаймақ, айран, сары май. Ұннан жасалатын тағамдар: бауырсақ, шелпек нан. II. Меңгеретін сөздер: қағида – норма, құндылық – ценность, қонақасы – угащение для гостя, сарқыт – угащение с праздничного стола, ауыз тию – попробывать на вкус, отведать. III.Сөздікпен жұмыс. 1. Жаңа сөздерді түсіндіру. 2. Жаңа сөздерді оқу, аудару. 3. Сөздермен сөз тіркесін құру. 4. Сөздермен сөйлем құрау.
- Мәтінмен жұмыс. 64 бет.
Қазақ халқы асты өте жоғары бағалаған әрі қастерлей білген. Ел-жұрт жадында мәңгі жатталып қалған «ас-адамның арқауы» деген қағида осындай терең ұғымның түсінігі болып қалыптасқан. Халқымыз адам өмірінде тамақтың орнын тіршілікке қажетті құндылықтардың бәрінен де жоғары қойған. Қазақта дастарқаннан, дәмнен үлкен нәрсе жоқ. Дастарқан дәстүрлері: қонақасы, табақ тарту, сарқыт, сәлемдеме, шашу, наурыз көже, тағы басқалары. Дастарқандағы дәм, тағамнан ауыз тимей кетуге болмайды. Қазақтың ұлттық дастарқанында тамақтардың негізгі үш түрі болады. Олар: ет, сүт, ұн тағамдары.
- Мәтінді түсіндіру. 2.Мәтінді оқушыларға оқыту, аудару. 3.Мәтінді мазмұндау.
- V. Сергіту сәті.
- 1 тапсырма. Сұрақтарға жауап беріңдер, диалг құру.
- Сіз қазақтың қандай ұлттық тағамдарын білесіз?
- Сізге қазақтың ұлтттық тағамдары ұнай ма?
- Қандай тағамдарды сүйсініп жейсіз?
Ортақ етіс (орындаушы көп)қимылды орындаушы біреумен бірлесіп,ортақтасып істейді.
Түбір етістікке –ыс,-іс,-с жұрнақтары жалғану арқылы жасалады.
2 – тапсырма. Берілген сөздермен ортақ етісті қатыстырып сөйлем құраңдар.
Ұлттық, дәмді, дәстүрлі, тәтті, ащы, пайдалы.
3 — тапсырма.Суретпен жұмыс.
Сурет бойынша сөйлемдер құрастырып, жазыңдар.
- Сабақты бекіту.
1.Қазақ халқының ұлттық тағамдарына не жатады? 2. Еттен қандай тағамдар жасайды? 3. Ұннан жасалған тағамдарды ата. 4.Сүттен жасалған тағамда ішіп көрдің бе?
VII. Үйге тапсырма. 3 – тапсырма. Тағамдарды түріне қарай бөліп жазыңдар. 63 бет.
VIII. Бағалау.