Туынды тақырыбы бойынша жалпылау сабағы
Сабақтың тақырыбы: Туынды тақырыбы бойынша жалпылау сабағы
Сабақтың мақсаты: Оқушының туындыға қатысты білімін туынды ережелерін қолдану шеберлігін бақылау, тексеру.
Түрі: Оқушылардың білімін, біліктілігін және дағдысын тексеріп қорытындылау сабағы.
Көрнекілігі: Интерактивтілік (белсенділік) тақта
Формасы: Топтық және ұжымдық.
Сабақтың барысы: I ұйымдастыру бөлімі.
II теориялық бөлім.
Туынды тарауы бойынша қайталау сұақтары:
1. Функцияның нүктедегі туындысы анықтамасын тұжырымда.
- Туындысы болатын функция қалай аталады?
3. «Туынды» терминін енгізген кім?
- Туынды есептеу ережелері.
- Туындының геометриялық және физикалық мағынасы.
- Жанаманың теңдеуін жаз.
- Туындыны жүйелі түрде дамытқан кімдер?
- Туындыны олар қалай атаған?
- Күрделі функцияның туындысы.
- Тригонометриялық функциялардын туындысы.
III практикалық бөлім.
Деңгейлік тапсырмалар.
А тобы
- Функцияның туындысын табыңыз. f (x) = 2,5 х2 – х5
- 2. f (х) = tg 3х функциясының туындысын табыңыз.
- Абсциссасы х0 = -1 нүктесінде f (x) = -x2 -4x +2 функциясының графигіне жүргізілген жанаманың теңдеуін жаз.
- х ( t ) = t4 – t2 +5 ( см) заңдылығы бойынша түзу сызық бойымен қозғалатын нүктенің t = 2c мезетіндегі жылдамдығын табыңыз.
- f (x) = (3/1 x -6 ) 24 функцияның туындысын тап.
В тобы
- f (x) = 4 x2 +7x -3 Функцияның туындысын тауып, f 1 (0) + f 1 (-1) өрнегінің мәнін есептеңіз.
- y = cos 2x функцияның графигіне х0 = П/4 нүктесінде жүргізілген жанаманың теңдеуін жаз.
8.f(x)= функциясының туындысын табыңыз.
9.f(x)=+0,02х функциясы берілген. f`(-2) есептеңіз.
10.f(x)= функциясы берілген. f`(1) мәнін табыңыз.
С-тобы.
11.f(x)=-2х2-12х+5 функциясы берілген. f`(x)=0 теңдеуін шешіңіз.
12.f(x)=sin3x-x функциясының туындысын табыңыз және f`(x)<0 теңсіздігін шешіңіз.
Деңгейлік тапсырмалардың шешулері:
№1 f(x) = 2.5x2-x5
f ’(x) =(2.5x2-x5)’=5x-5x4=5x(1-x2)
№2 f(x)=tg3x
f ’(x)=(tg3x)’=
№3 y=f(x0)+f’(x0)(x-x0) x0=-1
f(x0)=-1-4·(-1)+2=-1+6=5
f ’(x0)=-2x-4=-2(-1)-4=2-4=-2
y=5-2(x+1)=-2x+3 y=-2x+3
№4 x(t)=t4-t2+5 t=2
x’(t)=4t3-2t
№5 f(x)=()24
f’(x)=(()24)’=24·()23()’=24··()23=8·()23
№6 f(x)=4x2+7x-3 f’(0)+f’(-1)
f ’(x)=(4x2+7x-3)’=8x+7 f ’(0)=7 f’(-1)=-8+7=-1
f ’(0)+f’(-1)=7+(-1)=6
№7 f ’(x); y=cos2x x0==0
y’=-2sin2x f(x0)=cos2·= cos=0
f ’(x0)=-2sin2·=-2
y=-2(x-)=-2x+
№8 f(x) f ’(x)=cosx
№9 f(x)= (x-2)’=-2x-3=-
f’(x)=- f’(-2)=+0,02=1,02
№10 f (x)=
f ’(x)=’=
f ’(1)=
№11 f (x)= f ’(x)=0
f ’(x)=x2-4x-12 x2-4x-12=0
x1=; x1=;
x1=6 x2=-2
№12 f(x)= f ’(x)<0
f ‘(x)=
cos3x<
n €Ζ
n € Ζ